1968 р. По Україні

Г. Н. Логвин

1968 р. По Україні

Розмір зображення: 597:800 піксел

Михайлівська церква в Переяславі. 1646 – 1666 рр. Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 73.

За післямонгольських часів муроване будівництво починається тут тільки в XVII ст., коли на кошти Переяславського полку в 1646 – 1666 рр. будується на місці стародавнього собору церква Михаїла, яка існує й тепер. У плані вона має своєрідні риси. До великого, видовженого прямокутного середнього приміщення, перекритого півциркульним склепінням, з заходу примикає гранчастий бабинець, а зі сходу – гранчаста апсида з двома приміщеннями по боках. Спочатку східна і західна стіни центрального приміщення завершувалися фігурними фронтонами, що фланкували двосхилий високий дах. Низ масиву храму в об’ємах не членований, бо апсида з приміщеннями однакової ширини з середнім. Тому він має вигляд не культової, а світської споруди. Фасади розчленовані соковитими пілястрами, в простінках між якими високо розташовані великі вікна з наличниками та завершеними різноманітного рисунка фронтончиками, що заповнені сюжетними й орнаментальними рельєфами. Вінчають основний об’єм широкий карниз і фриз з прегарними полив’яними керамічними розетками, а навпроти пілястр – з головками путті. Пізніше біля церкви було збудовано трапезну, келії та браму з дзвіницею, що своєю невибагливою архітектурою доповнили ансамбль.

В архітектурі цього храму знайшли вияв смаки переяславського козацтва, яке в боротьбі проти іноземної польсько-шляхетської окупації завжди виступало в перших лавах. У 1630 р. воно вщент розбило війська польської шляхти, а трохи пізніше тут спалахнуло велике повстання під проводом Остряниці. В Переяславі відбулася в січні 1654 року знаменита рада, яка прийняла рішення про возз’єднання з Росією.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 69.