Музей архітектури Переяслава часів Київської Русі

Музей архітектури Переяслава часів Київської Русі (вул. Московська, 34, тел.: 5-16-12)

Музей відкритий у травні 1982 року до святкування 1500-річчя Києва. Переяслав Руський – одне з найдревніших міст України. У Переяславі у 860 році виникає перша Християнська митрополія на Русі. Це був великий економічний, політичний та культурний центр Київської Русі, столиця Переяславського князівства.

Переяславська архітектурна школа залишила нам прекрасні зразки давньоруської архітектури, які, на жаль, не збереглися в цілому вигляді до наших днів. У результаті розкопок, які ведуться в Переяславі вже протягом декількох десятиліть, розкрито 10 кам’яних споруд, серед яких виділяється Михайлівський собор 1089 року. Це був великий (розміром 37х40 м) з трьома апсидами і п’ятьма нефами, з хрещатим центральним простором кафедральний собор.

До монголо-татарського нашестя собор служив усипальнею переяславських князів. Михайлівський собор, як і більшість кам’яних споруд Переяслава, знаходився на дитинці міста, на території Єпископського двору, який займав всю південно-західну частину дитинця. Площа дитинця складала близько 10 га, решта, близько 90 га, – посад. В 1239 році собор був зруйнований монголо-татарами.

В даний час частина фундаменту Михайлівського собору розкрита, і над ними споруджено павільйон. У павільйоні розгорнута експозиція музею історії архітектури Переяслава часів Київської Русі, де показані матеріали розкопок, креслення, реконструкції археологічних пам’яток переяславської архітектури ХІ-ХІІ ст.

«Офіційний сайт м.Переяслава-Хмельницького»