Музей українського народного одягу Середнього Придніпров’я

Музей українського народного одягу Середнього Придніпров’я (вул. Московська, 33, тел.: 5-16-12)

У центрі древнього Переяслава знаходиться унікальна споруда – Михайлівська церква (1649 р.), яка була збудована переяславським полковником Ф. Лободою в стилі українського барокко, на фундаменті Михайлівського собору (1089 р.) Основне приміщення церкви – витягнутий з заходу на схід прямокутник з гранчастими прибудовами: вівтарем і притвором.

Над проймами вікон – орнаментальна і сюжетна ліпка. А по всій довжині зовнішнього фризу розміщені кольорові полив’яні керамічні розетки XVII ст., прикрашені українським народним орнаментом. Недалеко від церкви знаходиться дзвіниця, жилий корпус та трапезна. А між дзвіницею та церквою – кам’яна палатка, під якою зберігся розпис XVII ст.

Перед вівтарем на видному місці зображені історичні особи, причислені до лика святих, доля яких зв’язана з історією нашого міста: “Святитель Христов Єфрем” – єпископ Переяславський та “Святитель Христов Симеон” що очолив оборону міста від монголо-татар в 1239 році. Решта розписів зроблена за євангельськими сюжетами: “Воскресіння Христово”, “Свята трійця” та ін.

У 1959 році у приміщенні Михайлівської церкви було відкрито музей українського народного одягу Середньої Наддніпрянщини кінця XIX ст. – поч. XX ст., а також показано колекцію полтавських та київських килимів. У музеї експонується колекція чоловічого та жіночого одягу різних верств населення України на всі пори року. У заповіднику зберігається і експонується близько 10000 екземплярів українського одягу.

«Офіційний сайт м.Переяслава-Хмельницького»