Церква Успіння

Церква Успіння

Церква Успіння: дерев’яна поч. 16 ст., відновлена в кін.16 ст. Нова церква збудована в 1651 р. (дерев.). Нова церква збудована в кін.18 ст. (дерев.). Кам’яна церква споруджена в 1890-х рр. [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток].

Церква Успіння 1654 р. (дерев.) згоріла у 1761 р. Нова дерев’яна церква збудована в 1766 р. майстром Остапом Прохоровим (із с.Сошки Бубнівської сотні Переяслав.полку) на кошти парафіян [Таранушенко С.А. Пам’ятки архітектури Слобожанщини 17 – 18 ст. – Питання історії архітектури і будівельної техніки України”, К., 1959 р.].

Церква Успіння 1766 р. (дерев.) [Таранушенко С.А. Монументальна дерев’яна архітектура лівобережної України. – К.: 1976 р., с. 156, 186].

В XVII ст. на Придніпров’ї сформувався новий тип культової архітектури центрично-вертикальної композиції. Видатна дерев’яна споруда такого типу – це Успенська церква в Переяславі (Хмельницькому). Вона була п’ятибанною, до великого центрального нефа прилягали чотири бічні зруби. Центральний неф просторово з’єднувався з бічними приміщеннями великими арками, над кожною з яких було поставлено поряд ще дві менші арки. Над західним приміщенням – бабинцем – були хори в два яруси, подібно до хорів у Софії Київській. На цю схожість вказував П.Алеппський, вбачаючи в цьому послідовність у сприйманні й дальшому розвиткові традицій давньоруського будівництва. Навколо церкви була висока галерея – опасання з точеними перилами. [Юрченко П.Г. Дерев’яна архітектура України. – К.: 1970 р., с. 84 – 86].