2009 р. Історія в завалі

Мирослава Іваник

Дата: 03.06.2009

Частковий обвал будинку № 28 на вулиці Федорова стався уночі проти 29 травня. Будинок уже не перший рік перебував в аварійному стані. На щастя, обійшлося без жертв. Як уже писала “Пошта”, на вулиці Федорова, 22-28 та 23-25, мають побудувати готель до проведення у Львові Євро-2012. Інвестором будівництва є київська компанія “Українські інвестиційні системи”. При цьому, згідно із проектом, будинок № 28 на вулиці Федорова повинен бути відреставрованим.

– Цей обвал для нас не став несподіванкою, бо будівля була в аварійному стані. На перекриття будинку впала частина даху і пробила діру в стіні. Це була тонка вентиляційна зовнішня стіна в одну цеглу, – розповіла “Пошті” Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичного середовища ЛМР.

За словами Лілії Онищенко, через обвал роботу на суміжній ділянці (вул. Федорова, 22-26) змушені припинити археологи, які проводили там розкопки. Продовжувати роботи наразі небезпечно, оскільки стіна у будь-який момент може обвалитися. За її словами, інвестора вже повідомили про інцидент. Що цікаво, представники компанії “Українські інвестиційні системи” вже давно мали розроблений проект виведення цього будинку з аварійного стану, проте зволікали з втіленням його у життя.

Як наслідок – пробита через обвал стіна та неможливість повноцінно завершити розкопки. За словами посадовців, стіну треба терміново укріпити, але це буде складно зробити, оскільки через археологічні розкопки на ділянку не може під’їхати необхідна техніка. Водночас виглядає на те, що незавершеними можуть залишитися археологічні дослідження, на продовженні яких наполягають археологи. Адже вже нині вони добралися до рівня XIV – XV століття.

Джерело: “Суботня пошта”