2009 р. Пам’ятка архітектури завалилася у ніч на суботу

Леся Межва

Дата: 04.06.2009

У старому єврейському кварталі Львова на вул. Федорова, 28, вночі 29 травня обвалився будинок. Це пам’ятка архітектури XVI-XIX ст., вона під охороною ЮНЕСКО. Понад 10 років в домі ніхто не жив, його визнали аварійним.

Компанія ”Українські інвестиційні системи” планувала спорудити тут фешенебельний п’ятизірковий готель до Євро-2012 із підземною двоярусною автостоянкою. Один його корпус мав розміститися навпроти історичної будівлі, інший – поряд. Фірма вирішила реставрувати лише фасадну стіну будинку, решту ж розвалити і побудувати наново – теж під готель.

На громадському слуханні львівські архітектори зауважили, що пропонований євроготель не відповідає архітектурному стилю вулиці. Проект знесення будинку не затвердили.

Основною причиною обвалу називають дощі, які тривали останніми тижнями у Львові. Проте припускають, що зрушення могли спричинити і розкопки, які тут ведуться. На початку квітня на ділянці працювала бурова машина, за допомогою якої геологи виконують дослідження для забудовників. Мокрий дах обвалився, балки пробили поверхи та стіну й вивалилися у внутрішній двір – на відкриті археологічні розкопки.

Поряд із будинком у старому львівському кварталі є тротуар. Якби обвал стався вдень із фасадної сторони, могли бути жертви.

– Безперечно, аварійний будинок мав би бути огороджений. За цим має слідкувати і служба Архбудконтролю, – каже голова ради обласного Товариства охорони пам’яток історії та культури Андрій Салюк. – За останні роки ця споруда перетворилася на суцільну руїну. Не було ніякої охорони. Поздирали все, що можна здерти – паркет, підвіконники. Безпритульні розпалювали там вогнища, гасили кілька пожеж. І це в самому центрі міста!

На думку експерта, тепер має зібратися засідання за участю інженерів-конструкторів та вирішити, як діяти. Нині розкопки припинено, бо будинок може валитися далі. Тротуаром під будинком і далі ходять львів’яни.

Робітники археологічної служби працюють біля аварійного будинку на вулиці Федорова, 28 у центральній частині Львова. Ця пам’ятка архітектури XVI століття завалилася у ніч на суботу (фото: Ігор Хомич).

Джерело: “Газета.ua”