2009 р. У середмісті Львові знайдено рештки давньої забудови міста

Дата: 18.08.2009

17 серпня у Львові на вул. Федорова 22-28, на ділянці, призначеній під забудову готелю до Євро-2012, було відзначено День археолога. Це відбулось в реальних умовах археологічних розкопок у середмісті Львова, де вперше за багаторічні дослідження виявлено велику кількість предметів середньовічного побуту львівських міщан, розкрито рештки давньої забудови міста. Членів та керівників археологічної експедиції було нагороджено подяками.

“Цю ділянку ми почали досліджувати з листопада-грудня минулого року, а також продовжили вже цього року, з квітня до липня. Вона становить близько 1000 кв. м. і на сьогодні ми розкрили лише її третину. Найперше того року ми знайшли тут два габаритні хлібні п’єци: 3,5-4 метри. Потім ми знайшли дерев’яні пристрої: колоди, водогін, – розповів керівник археологічної експедиції Остап Лазурко.

– Цього року ми вже почали братися за ділянку на Федорова 22-26 і досягли вагомих результатів. На глибині близько трьох метрів ми почали знаходити дерев’яні споруди 14-15 століття. Ці споруди – для зберігання сипучих речовин або продуктів. Найбільшою нашою проблемою було звести до купи всі ці хронологічні рамки знайдених об’єктів, тому що кожна споруда накривала собою нижчу від себе конструкцію, збудовану в інший, давніший, час.

Ми зібрали вагомий комплекс керамічного матеріалу, який можна побачити на нашій виставці. Найдавніші побутові конструкції відносяться до 13-14 століття. На цій території було знайдено два дерев’яних водозбірники та дві криниці. На жаль, роботі завадив стан сусіднього будинку, який обвалився і працювати було вже просто неможливо за технікою безпеки.

Також було винайдено силу-силенну дрібних предметів: дерев’яне відро, діжки, монети, шкіряне взуття, метал, дерево, медальйон, хрестик, дерев’яне веретено, керамічні люльки і т.д. Прикро, але в червні-липні люди працювали просто на ентузіазмі та за власний кошт, бо фінансування досліджень припинилось. Що буде з ним далі – наразі точно невідомо”.