2010 р. Під тиском пам’яткоохоронців

Дата: 05.07.2010. Під тиском пам’яткоохоронців у середньовічний єврейський квартал у Львові знов прийдуть археологи

На вулиці Федорова у Львові продовжать археологічні дослідження ділянки, де фірма «Українські інвестиційні системи» планує спорудити готель до «Євро-2012», – про це сьогодні, 5 липня, ЗІКу повідомив директор Рятівної археологічної служби Олег Осаульчук.

Нагадаємо, на ділянці площею майже 2000 м кв, де планують побудувати готель, попередньо було досліджено лише трохи більше 250 м кв. Такої площі досліджень замало для перед проектних висновків, оскільки йдеться про історичну частину Львова і територію, що має подвійний охоронний статус: ділянка розташована в межах Державного історико-архітектурного заповідника та в межах території, що охороняється ЮНЕСКО.

Під час попередніх досліджень археологи виявили торік чимало артефактів, які доповнили знання істориків про середньовічний Львів. Однак, на початку цього року інвестор відмовився від продовження досліджень, а наприкінці квітня почав на ділянці підготовчі будівельні роботи. Згодом, зі слів головного архітектора Львова Юрія Криворучка, стало відомо, що на початку червня два профільні управління ЛМР вже погодили проект готелю, для якого в обхід чинного законодавства не потрібні стали ані завершення археологічних досліджень, ані громадські слухання…

Лише після гострої реакції ЗМІ на висвітлення цієї проблеми, а також звернень археологів до владних структур та всеукраїнських і міжнародних пам’яткоохоронних організацій, інвестор погодився продовжити дослідження. На жаль, такий дорогоцінний для забудовника час безповоротно втрачено, бо коли б інвестор торік не згорнув проведення розкопок, їх завершили б уже давно.

За словами Олега Осаульчука, фахівці НДЦ «Рятівна археологічна служба», Інститут археології НАН України планують дослідити приблизно 300 м кв на ділянках на вулиці Сербській, 3 та 7а, а також на вулиці Федорова, 23-25.

«Замовник уклав з нами угоду на продовження археологічних досліджень, за результатами яких розробимо програму археологічного нагляду і вкажемо місця, де будівельні роботи можна проводити беззастережно, а де буде необхідний археологічний нагляд. Завершити дослідження ми повинні за 60 днів. Очікуємо, що на вулиці Сербській будуть знахідки, які датуватимуться ще добою княжого Львова. На вулиці Федорова можуть бути матеріали, пов’язані із життям єврейської дільниці Львова», – розповів директор НДЦ «Рятівна археологічна служба» Олег Осаульчук.