2011 р. Готельні пристрасті

Мирослава Іваник

Дата: 16.06.2011

Львівські архітектори вимагають негайно зупинити будівельні роботи на ділянці, що на вулиці Федорова. За твердженням учасників спеціальної консультативної робочої групи, яку створила Державна служба охорони національної культурної спадщини для аналізу ситуації з будівництвом готелю на вулиці Федорова, готель у Львові має бути зведений у стилі будівель, які тут були наприкінці ХІХ століття. А залишки фундаментів та пивниці, що збереглися до наших днів, треба законсервувати та відреставрувати. Натомість, інвестор далі будує готель за власним (непогодженим) проектом без жодного дозволу.

Нагадаємо, у 2007-му Львів продав право оренди на ділянку по обидва боки вул. Федорова під будівництво готелю. Термін оренди – 49 років. Побудувати новий готель обіцяли до 2012-го. Але замість додаткових місць для туристів, Львів отримав чимало скандалів. Незважаючи на те, що вул. Федорова розташована у центрі Львова і в межах території, яка занесена до спадщини ЮНЕСКО, інвестор – ТзОВ “Українські інвестиційні системи” – вперто ігнорував усі пам’яткоохоронні вимоги.

Спершу відмовлявся провести археологічні розкопки, а потім заявив про намір побудувати на цьому місці готель, який, на переконання львівських архітекторів, дисонуватиме з історичним середовищем. За словами Миколи Гайди, завідувача відділу дослідження об’єктів культурної спадщини західного регіону Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень, Держкультспадщина у квітні цього року відхилила запропонований інвестором проект і створила спеціальну робочу групу, яка має напрацювати своє бачення забудови цієї ділянки.

– Ми переконані, що найважливіше – це зберегти історичне середовище, яке ми маємо. Для цього потрібно негайно вжити заходів, аби далі не руйнувалася пам’ятка архітектури, будинок № 28, що на вул. Федорова. Її потрібно відреставрувати та пристосувати до потреб готелю. Ми наполягаємо, що будівництво нової споруди повинне базуватися на проекті регенерації історичного кварталу.

Щодо фасаду майбутнього готелю, сьогодні цілком можна відновити ті фасади, які були тут у другій половині ХІХ ст. Ми маємо для цього достатньо іконографічного матеріалу. Однак замість того, щоб дослухатися до думки львівських експертів, нині інвестор продовжує будівельні роботи, на проведення яких не має дозволу. Ба більше, зараз будівельники розбирають склепіння давніх кам’яниць, які, на нашу думку, треба музеїфікувати, – розповів Андрій Салюк, голова ЛОО “Українське товариство охорони пам’яток історії та культури”, учасник робочої групи.

Архітектори обіцяють, що ще цього тижня розішлють свої рекомендації очільникам міста, області, а також голові спеціальної консультативної робочої групи. Водночас фахівці очікують і на реакцію міської прокуратури.

– Представництво Американського об’єднання комітетів для євреїв колишнього Радянського Союзу зробило подання в прокуратуру щодо незаконних робіт на вулиці Федорова. Зараз справа в міській прокуратурі. Але мені невідомо, про жодну їхню реакцію на незаконні роботи, хоча вона вже давно мала би бути, – сказав Микола Гайда.

Джерело “Львівська пошта”