Володимирська вул.

Ансамбль Софійського собору (№ 24)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Національний заповідник “Софія Київська” 11 – 19 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Національний заповідник “Софія Київська” [Постанова Кабінету міністрів України № 1761 від 27.12.2001 р. “Про занесення пам’яток історії, монументального мистецтва та археології національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

У серпні 1651 р. під час окупації Києва литовським військом монастир було пограбовано (“казну всю поимали, и всякий церковный чин, ризы и сосуды, и всю церковную утварь и образ св.Софии взяли”) – за листом киянина Федора Бориспольченка до білгородського воєводи кн.Б.О.Репніна з 12.09.1651 р. [Смирнов Я.И. Рисунки Киева 1651 г. по их копиям кон.18 в. – “Труды 13-го археологического съезда”, М., 1908 г., т. 2, с. 288].

Слід знати, що Софійський собор орієнтовано апсидами на північний схід, а не на схід, як робиться звичайно. В літературі на це не звертають уваги, і тому фасад з апсидами називають східним (хоча в натурі він є північно-східним), а фасад з головним входом – західним (хоча в натурі він є південно-західним).

В нашому каталозі ми послідовна вживаємо натурні назви, а не зазначені умовні; отже, у нас фасад з апсидами завжди зветься північно-східним.

Оскільки інші будинки ансамблю орієнтовані за осями Софійського собору, то вказана система іменування фасадів і точок зйомки поширюється і на них.

Історичні види
Історичні види (+)
Сучасні види
Сучасні види (+)
Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р.
2010 р. Софію Київську планують передати до сфери управління Міністерства культури і туризму
2010 р. Софію Київську планують передати до сфери управління Міністерства культури і туризму (+)
Собор св.Софії 1037 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 5]. 	Софійський…
Собор св.Софії (+)
Дзвіниця 18 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 5]. 	Дзвіниця 18 ст.…
Дзвіниця (+)
Будинок митрополита 1722 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 5]. …
Будинок митрополита (+)
Трапезна церква 1722 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 5]. 	Трапезна…
Трапезна церква (+)
Бурса 18 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 5]. 	Бурса 18 ст.…
Бурса (+)
Брама Заборовського 1746 р.[Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 5]. 	Брама…
Брама Заборовського (+)
Південна надбрамна башта 18 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 5]. …
Південно-східна надбрамна башта (+)
Братський корпус 1760 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 5]. 	Братський…
Братський корпус (+)
Хлібня 1722..1730 рр.
Хлібня (+)
Консисторія 1730 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 5]. 	Консисторія…
Консисторія (+)
Мури 18 – 19 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 5]. 	Мури 18 – 19 ст.…
Мури (+)
Пристінні келії поч. 19 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під…
Пристінний корпус (+)
Житловий флігель собору (корпус № 2)
Житловий флігель собору (корпус № 2) (+)
Монастирський готель (корпус № 3) кін.19 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України…
Єпархіальна училищна рада (корпус № 3) (+)
Флігель (корпус № 10)
Флігель (корпус № 10) (+)
19 березня 2012 р. Фото М.І.Жарких.
2012 р. Віковий ясен перед північно-західним фасадом собору (+)
Пам’ятний знак бібліотеці, заснованій в 1037 р. князем Ярославом Мудрим
Пам’ятний знак бібліотеці, заснованій в 1037 р. князем Ярославом Мудрим (+)
В заповеднике «София Киевская» обвалилось около 50 метров стены (18.10.2014 г.) nbnews.com.ua 	+ Фото.
Інші споруди (+)
Рухомі пам’ятки