^С

Саксаганського вул.

Назви в різний час:

* Велика Жандармська та Мала Жандармська (від 1830-их р. до 1881 р.).

* Маріїнсько-Благовіщенська (1888-1919).

Історія

У 1830-их роках, у зв‘язку із будівництвом Нової Печерської фортеці, що мало наслідками фактичне знесення Печерську і виселення його мешканців у інші частини міста, почалося освоєння місцевості піівденніше Золотих воріт. Тоді ж почалося розпланування і забудова простору між колишніми валами давньоруських часів і долиною річки Либідь на півдні та південному заході. Було прокладено десятки нових вулиць, а загалом місцевість здобула назву Новоє Строєніє (Нова Забудова).

Тоді ж від еспланади фортеці в бік Брест-Литовського шосе було прокладено 2 нових вулиці: Велику Жандармську(до вулиці Тарасівсько) та Малу Жандармську(від вулиці Паньківської до району майбутньої Галицької(Перемоги) площі). Простір між вулицями Паньківською та Тарасівською був зайнятий приватними садибами, через які 1881 року було прорізано шлях і дві самостійні вулиці були об‘єднані в одну-Жандармську. Згодом, через появу на вулиці Маріїнської горомади та будівництва церкви Благовіщення, вулицю було названо Маріїнсько-Благовіщенською.

В той же час (1880-і-1900-і роки) вулиця стає місцем проживання чи тимчасового перебування видатних діячів української культури та мистецтва – Михайла Старицького (мешкав у будинку № 93), Миколи Лисенка (мешкав у будинку № 95), Лесі Українки (мешкала у будинках № 97, 101, 115), Олени Пчілки, Івана Франка.

Протягом 1885-1887 рр. споруджується Благовіщенська церква(знаходилася на місці будівлі школи, № 64). Вулиця в цей період впорядковується, замощується, по ній прокладається трамвайна лінія (1897), будуються гарні багатоповерхові будинки, що й дотепер визначають обличчя вулиці.

Матеріал з Вікіпедії – вільної енциклопедії.

(1)  2  3

26 серпня 2007 р. Фото М.І.Жарких.
2007 р. Ріг вулиць Саксаганського (зліва) та Еспланадної (справа)
2007 р. Перспектива початку вулиці (від вул.Еспланадної в бік вул.Великої Васильківської)
ліворуч – Спортивна площа, праворуч – вул. Саксаганського. 26 серпня 2007 р. Фото М.І.Жарких.
Офісний центр (№ 1)
Нині перебудований під банк “Даніель”.
Житловий будинок з історією (№ 3)
Будинок кіно (№ 6)
Будинок кіно (№ 6) (+)
Парк Шота Руставелі (№ 11)
Парк Шота Руставелі (№ 11) (+)
2007 р. Перспектива вулиці (№ 16, 14)
Укрсоцбанк (№ 14)
Укрсоцбанк (№ 14)
2012 р. Перспектива від вул.Великої Васильківської в бік вул.Антоновича
На поч. 20 ст. тут знаходилась міська клініка.
Житловий будинок (№ 22) (+)
Житловий будинок, 1912 – 1913 рр., архітектор В.Риков. 	В 1939 – 1941 рр. тут жив П.П.Вершигора – командир радянських партизан, Герой Радянського…
Житловий будинок (№ 32)
Загальний вигляд (ліворуч – вул. Антоновича, праворуч – вул. Саксаганського + буд. № 35). 7 квітня 2009 р. Фото М.І.Жарких.
Житловий будинок поч. 20 ст. [Памятники истории и культуры Украинской ССР. – К.: 1987 г., с. 37].
Житловий будинок (№ 36а)
Житловий будинок (№ 36а) (+)
2008 р. 12 червня. Фото М.І.Жарких.
2008 р. Перспектива на готель “Русь” від вул.Володимирської
Погибших на Саксаганского спасателей похоронят сегодня (6.03.2015 г.) kiev.segodnya.ua 	Под сгоревший двухэтажный столетний особняк на…
2009 р. Перспектива парного боку від вул.Володимирської в бік вул. Еспланадної
Ліворуч – будинок по вул.Володимирській, 85; праворуч – будинок по вул.Саксаганського, 40. 2008 р. 12 червня. Фото М.І.Жарких.
2008 р. Ріг вул. Володимирської та Саксаганського (+)
Житловий будинок (№ 42) (+)
В 1941 – 1943 рр. в цьому будинку знаходився Радянський підпільний райком комсомолу; меморіальна дошка 1975 р. [Памятники истории и культуры…
Житловий будинок (№ 44е)
Житловий будинок (№ 44е) (+)