Чернігів м

Чернігів м

Дитинець. Фото Зенона Боровця і Богдана Тхора, 3 серпня 2005 р.

Перша згадка: 907 р.; в 1623 р. надано магдебурзьке право; в 1655, 1666, 1690 рр. воно підтверджувалось [ІМСЧрг].

Місто згадане у податкових реєстрах 1750 – 1756 рр. [ лівобережної України 50-х рр. 18 ст. – К.: 1990 р., с. 126].

Чернігів – місто-герой!

Президент України Володимир Зеленський 6 березня 2022 р. присвоїв звання «Місто-герой» Харкову, Чернігову, Маріуполю, Херсону, Гостомелю та Волновасі.

Верховна Рада України постановляє (08.07.1999, № 872-XIV): Включити у межі міста Чернігів Чернігівської області села Олександрівка, Півці, частину території села Новоселівка Новоселівської сільської ради з прилеглими землями загальною площею 513,4 гектара, 50,7 гектара земель Радянсько-Слобідської сільської ради, 160,2 гектара земель Шестовицької сільської ради Чернігівського району та затвердити межі міста загальною площею 7856,3 гектара.

Історичне населене місце; дата заснування/першої згадки 7 ст. [Постанова Кабінету міністрів УРСР “Про затвердження Списку історичних населених місць України” № 878 від 26.07.2001 р.].

Національний архітектурно-історичний заповідник “Чернігів стародавній” [Постанова Кабінету міністрів України № 1761 від 27.12.2001 р. “Про занесення пам’яток історії, монументального мистецтва та археології національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

Цифрова карта міста: .

Список літератури – на сайті «».