Про сайт

,

бо він стоїть записаний в законі.

Леся Українка

Назва проекту походить від образу “Слова о полку Ігоревім”, де князь Святослав у своєму золотому слові згадував давніх вояків, які із самими ножами захалявними перемагали ворогів, дзвонячи у прадідівську славу. Прадідівська слава – це те, що робить з електорату – громадян, з бидла – патріотів, з людської маси – особистостей. Дзвонити у прадідівську славу, нагадувати всім про неї, актуалізувати, висвітлювати і пропагувати її – ось наша задача. Ну, також і додавати до слави дідів нашу сучасну славу, за прекрасним виразом поета – "свивая славы оба полы сего времени".

Мета проекту – створити базу даних про всі визначні місця української минувшини.

Кожне слово тут потребує певного пояснення.

База даних безперервно поповнюється інформацією як ретроспективного плану, так і поточними даними про стан пам’яток і нові відкриття в цій галузі. Ця база даних використовується для публікації інформації у всесвітній мережі Інтернет.

Цією базою даних користуються :

• широкі кола громадян України для ознайомлення з минулим своєї землі;
  • школярі і студенти України для набуття та поглиблення знань в галузі історії, культури, мистецтва України;
  • науковці, публіцисти, засоби масової інформації – як довідковим апаратом в галузі історії, культури, мистецтва України;
  • іноземні громадяни для ознайомлення з минулим України, з її внеском у світову історію.

Визначні місця ми розглядаємо ширше, ніж забюрократизоване поняття “пам’ятка” (згідно закону, пам’ятка – це те, що занесене до Державного реєстру нерухомої спадщини) і ширше, ніж поняття “об’єкт культурної спадщини” (кандидат у пам’ятки). Окрім традиційних пам’яток архітектури, археології, мистецтва, місць, пов’язаних з діяльністю видатних людей, поховань ми вважаємо визначними :

• місця історичних подій, від яких не лишилось матеріальних слідів;
  • зруйновані пам’ятки, минуле існування котрих засвідчене документами;
  • місця розвитку духовної культури;
  • місця, звідки походять визначні рухомі пам’ятки;
  • примітні природні об’єкти.

Визначні місця мають бути представлені в базі даних системно, з максимальною повнотою. Тому ми говоримо, що в базі будуть представлені всі визначні місця.

Українська минувшина. Це поняття ми розглядаємо також максимально широко. Для території сучасної України ми включаємо до нього визначні місця всіх епох, починаючи з перших етапів заселення людиною цих теренів і закінчуючи добою становлення незалежної України. Звичайно, мають бути представлені не тільки місця, пов’язані з українським народом та його етнічними предками, але також і визначні місця інших народів, які знаходяться в межах нашої сучасної держави. В географічному плані “українська минувшина” в нашому розумінні включає визначні місця на територіях традиційного компактного проживання українців та їх предків в межах держав-сусідів України; в логічному плані це поняття включає визначні місця, пов’язані з діяльністю українців в межах держав, до яких в минулому входили частини України, і визначні місця української еміграції та діаспори.

Організаційні рамки. На даний час проект виконує команда “Мисленого древа”. Їй належить ідея роботи, проект або концепція бази даних, нею розроблено оригінальне програмне забезпечення і Розпочато наповнення бази даних. Це дає нам право називатись ініціативною і координаційною групою проекту.

Ми пропонуємо всім бажаючим прилучатись до реалізації проекту, набуваючи статусу партнеру проекту “Прадідівська слава”.

Партнер проекту – це фізична чи юридична особа, котра поділяє мету проекту і котра у той чи інший спосіб допомагає його реалізації. Допомагати реалізації можна шляхами :

надання своїх наукових чи науково-популярних праць про визначні місця для включення у базу даних;

надання своїх цифрових матеріалів про визначні місця для використання в базі даних;

надання обладнання, програмного забезпечення, послуг зв’язку, ресурсів Інтернет для використання в проекті;

надання консультативної допомоги по різних аспектах реалізації проекту;

надання інших ресурсів, в тому числі грошових;

особистої участі наповненні бази даних та виконанні інших робіт по проекту (тут нагадаємо, що зараз ми працюємо на чисто волонтерських засадах і жодних грошей за участь у проекті ніхто не отримує).

Вигоди від партнерства ми бачимо такі :

для фізичних осіб – це універсальна можливість публікації своїх праць;

для юридичних осіб – це один із засобів реклами.

для всіх – можливість отримувати повні копії інформаційного ресурсу для подальшого некомерційного використання.

Авторське право. Ми розглядаємо інформаційний ресурс “Прадідівська слава” як частину національного культурного надбання України. Проект вимагає роботи такої кількості людей, залучення інформаційних та інших ресурсів з такої кількості джерел, що жодна особа чи установа не може претендувати на повне авторське право щодо цього ресурсу. Залучення інформаційних ресурсів передбачає, що кожен автор інформаційного ресурсу залишає за собою авторське право на створений ним продукт, а порядок включення його ресурсу до проекту “Прадідівська слава” буде визначатись договором (тобто буде здійснюватись ліцензування використання продуктів).

На даному етапі проект виконується на некомерційних засадах, і ліцензування здійснюється за гранично спрощеною схемою.