Поморяни смт

Перша згадка: 1437 р. [Історія міст і сіл УРСР : Львівська область. – К. : ГРУРЕ, 1968 р.].

Довідка у Вікіпедії:

Указ Президії ВР УРСР від 18 липня 1946 р. « історичних найменувань та уточнення і впорядкування існуючих назв сільрад і населених пунктів Львівської області»: населені пункти Поморянської селищної Ради – хутір Корінцево Хутір іменувати хутір Корінцевий, хутір Парцеляни іменувати хутір Надільний. [Нині невідомі.]

Про нерозривні зв’язки з мистецтвом XII століття свідчать знахідки археологів під час досліджень не лише в бувших князівських резиденціях, але й у міських та сільських поселеннях, такі, як, наприклад, бронзова іконка «Спас» XIII – XIV століть, що її знайшли в Поморянах (тепер селище Львівської області; іконка зберігається у Львівському музеї українського мистецтва). Тут хороші пропорції людського тіла, моделювання постаті невисокого рельєфу розраховано на м’яку гру світлотіні. [Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 107]