Жовківський район

Жовква м

Жовква м

Панорама центру. Фото М.І.Жарких 23 липня 1977 р.

Перейменування: до 1951 р. звалось Жовква, в 1951 р. дано нову назву Нестерів, в 1990 р. повернуто стару назву Жовква.

Постанова Президії Верховної ради УРСР від 21.09.1991 р. про перейменування міста Нестеров на місто Жовква і Нестеровського району на Жовківський район . Постанова Верховної ради УРСР від 11.10.1991 р. такого ж змісту .

Верховна Рада України постановляє (1.10.1991, № 1652-XII): Перейменувати місто Нестеров на місто Жовква і Нестеровський район на Жовківський район. (Львівська область)

Перша згадка: 1368 р.; в 1603 р. надано магдебурзьке право [Історія міст і сіл УРСР : Львівська область. – К. : ГРУРЕ, 1968 р.].

Державний історико-архітектурний заповідник у м. Жовкві [Постанова Кабінету міністрів України № 1761 від 27.12.2001 р. “Про занесення пам’яток історії, монументального мистецтва та археології національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

Список літератури – на сайті «».

Марко Роберт Стех На зламі ХVІІ ст. важливим центром українського мистецтва була Жовква (7 липня 2017 р.)

Вкладені елементи

Жовківський деканат 	На 1938 р. було 15 парафіяльних і 10 філійних церков та два василиянські монастирі – Крехівський і Жовківський. 	Джерело:…
Деканат на карті Перемиської єпархії
Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 171.
Картосхема деканату за В.Слободяном
1968 р. По Україні (+)
2008 р. Ідеальне місто потребує грошей на капремонт
1977 р. 23 липня. Фото М.І.Жарких. Негатека, № A334-22.
1977 р. Старий будинок біля дзвіниці костелу св.Лаврентія
2006 р. Загальний вигляд костелу св.Лаврентія і василіянської церкви
Фото Андрія Бондаренка. Опубліковано 24.06.2008 р. andy-babubudu.livejournal.com 	Перейменування: 	до 1991 р. вживалась назва пл.Леніна; 	з 1991 р.…
Вічева пл. (+)
Львівська вул.
Львівська вул. (+)
Глинська брама 17 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української…
Укріплення міста (+)
Фото Андрія Бондаренка. Опубліковано 24.06.2008 р. andy-babubudu.livejournal.com 	Костел 1620 р. і дзвіниця 17 ст. (пл. 1 Травня) [Пам’ятники…
Костел св.Лаврентія (+)
Фото Андрія Бондаренка. Опубліковано 24.06.2008 р. andy-babubudu.livejournal.com 	Василіянський монастир 17 – 19 ст. (вул.Василіянська) [Державний…
Монастир василіян (+)
Монастир Воздвижения
Церква Різдва Христа
Синагога 1687 р. (пл.Базарна) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 59]. …
Синагога (+)
Українські майстри, як і російські художники, в розробці цих засобів і далі спирались на давньоруські традиції і йшли своїм самобутнім шляхом,…
Іван. Христос учитель. Ікона 1643 р. (+)
Петранович Василь