Жовква м

Іван. Христос учитель. Ікона 1643 р.

Розмір зображення: 554:800 піксел

Українські майстри, як і російські художники, в розробці цих засобів і далі спирались на давньоруські традиції і йшли своїм самобутнім шляхом, відмінним від шляху західних живописців. Свідченням тому є, наприклад, творчість Івана Маляра. Прийоми моделювання плав’ю, які вже відчуваються в його іконі з зображенням Ісуса Христа з Кам’янки-Бузької (1629 р.), більш майстерно використано художником у пізнішій іконі – з Жовкви ( 1643 р.). Спираючись на живі спостереження, художник уникає традиційної графічності в трактуванні обличчя і складок одягу. Такого життєвого рішення Іван Маляр досягає світлотіньовим ліпленням форм, тонким поєднанням насичених і світлих кольорів (с. 283 – 284).

Іван Маляр. Христос. Ікона з Жовкви. 1643 р. Львівський музей українського мистецтва.

Вкладені елементи

Іван. Христос Пантократор. 1643 р. Ця ікона походить з м.Жовкви. 	Джерело: Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с.…
Голова
Голова