1998 р. Жовківщина

1998 р. Жовківщина

Розмір зображення: 768:800 піксел

м. Жовква. Церква Різдва пр. богородиці, 1705 р. (фото В.Ольхом’яка, 1970) Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 60.

м. Жовква. (УГЩ)

Церква Різдва пр. богородиці.

Розташована на околиці села на цвинтарі в передмісті Винники, на вулиці Івана Франка. Як свідчить різьблений напис на балці на хорах, збудована старанням пароха Йосифа Кирницького і його дружини Ірини та побожних парохіян у 1705 pp. (деякі джерела неправильно датують її 1711 p.). Бароковий іконостас жовківської школи з іконами 1708-1710 pp. належить до кола маляра Івана Рутковича. Відновлена у 1993 р.

Будівля дерев’яна, тризрубна, одноверха. Потужний зруб квадратової нави вкритий шоломовою банею на масивному світловому восьмерику. Гранчастий зруб вужчого вівтаря та вужчий квадратовий зруб бабинця вкриті відповідно п’ятисхилим та трисхилим дахами. Оточує церкву широке піддашшя, оперте на випусти вінців зрубів.

На південний захід від церкви розташована стовпова дерев’яна двоярусна дзвіниця, збудована у 1715 р. Яруси розділяє широке піддашшя, оперте на приставлені кронштейни. Вкрита дзвіниця пірамідальним наметовим дахом.

Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 60.