Голодьки с

Історичні адміністративні поділи

Назване від слова “голота”, якою були перші поселенці [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9].

Монастир [Крижанівський О.П., Плохій С.М. Історія церкви та релігійної думки в Україні. – К.: Либідь, 1994 р., т. 3, с. 315]. Монастир був на поч. 18 ст. У парафіяльній церкві зберігався Октоїх 1700 р. з написом: “сія книга, рекомая Октоихъ, монастыря Голодьковского”. За переказом, монастир розорили татари; після цього ченці переселились до Києва, а сосуди затопили у криниці в ур.Лучок (на його місці в 1901 р. був став). Під час копання фундаменту для нової церкви знайшли кам’яний хрест з цифрами 1393 і написом “Jan Wochi”. Також знайшли багато людських кісток і кілька провалів. Виглядає так, що монастир був на місці нинішньої церкви. Але він не згаданий у переліку монастирів 1745 р. – напевно, на той час вже не існував [Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, т. 5, с. 287; Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, c. 592 – 594].

В 1905 р. зафіксована назва Голодьки Хмельникские [Крылов А. П. . – Каменец-Подольский: изд. губ. стат. комитета, 1905 г., с. 173].