Церква Вознесіння

Церква Вознесіння

Вилок. Церква Вознесіння Господнього, 1806 р. Світлина 1996 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 363.

Вилок Виноградівський район

Церква Вознесіння Господнього. 1806. (УГКЦ)

Перша згадка про Вилок датують 1304 р. У XIV ст. згадують каплицю в Вилоку і церкву в Виноградові.

У 1775 р. Вилок ще є філією без церкви, а в 1847 р. вже має муровану церкву, збудовану під впливом класицизму. Ознаки цього стилю помітні в чіткому плануванні споруди, в простих лініях усіх її форм. Стіни позбавлені декору, стримано акцентовані чіткими арками вікон. На головному фасаді – трикутний фронтон.

Вежа має два розмежовані яруси: нижній – квадратний у плані, з розвинутим карнизом і оглядовою галереєю та верхній ярус – восьмикутний у плані, завершений восьмигранним конічним шатром. Іконостас для церкви зроблено на початку XX ст. У 1991 р. храм повернуто греко-католикам.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 362.