Паспортна інформація

Могила П. І. Ніщинського

Пам’ятка історії

4 березня 1896 р.

Розміщення:

Вінницька обл., Тиврівський район, с. Ворошилівка, на сільському кладовищі, Ворошилівська сільська Рада.

На могилі встановлено чотиригранний обеліск з бетону.

Розміри: висота – 1,43 м, довжина – 0,60 м, ширина – 0,65 м. На обеліску прикріплено охоронний знак з металу, над яким розміщена мармурова плита з написом: “Тут похований видатний український композитор П.І. Ніщинський. 9.IX.1832 р.- 4.III.1896 р.”.

Кругом могили встановлена металева огорожа. Висота – 1 м., довжина – 3 м., ширина – 4 м.

Ніщинський Петро Іванович (21.09.1832-16.03.1896) – український композитор і поет-перекладач. Народився в с. Неменці (Іллінецького р-ну Вінницької обл.), в сім’ї священика. В 1856 р. закінчив Афінський університет. З 1857 р. працював у Петербурзі, з 1860 – в Одесі, з 1875 р.- в м. Ананьєві. Викладав російську і грецьку мови і літературу, виступав з публіцистичними статтями в пресі, збирав українські народні пісні. П.І. Ніщинський переклав на українську мову твори античних класиків (“Антигона” Софокла, “Одісея” і “Ілліада” Гомера).

Навесні 1896 р. П.І. Ніщинський, будучи хворим, виїхав до с. Ворошилівка (Тиврівський район, Вінницька обл.). 4 березня 1896 р. П.І. Ніщинський помер. Похований на сільському кладовищі.

Взято під охорону згідно: Постанови Ради Міністрів УРСР№ 711 від 21 липня ? ? ? р.

Охоронний № : 879.