Новоживотів с

Історичні адміністративні поділи

Коментар: згадується з 17 ст. З 1781 р. тут знаходився деканат Київської уніатської митрополії [Перковський А.Л. Довголітні люди на Правобережній Україні в 18 ст. – Український історичний журнал, 1966 р., № 2, с. 108]. З 1920 р. зветься Новоживотів [Історія міст і сіл УРСР : Вінницька область. – К. : ГРУРЕ, 1972 р.].

Старий Животів (1870 правосл. та 1052 євр.) + Поповка (411 жителів) + Калинівка (485 жителів) + Якимівка (523 жителів)

Нині – Новоживотів Оратівського району Вінницької області. За Похилевичем: в 80-верстах від Таращі, середина містечка населена виключно євреями. «В 15 ст. Животов назывался городом и принадлежал православным князьям Четвертинским, потомкам св. Владимира». Церква Св. Миколая, 1737 р. В 1848 р. були прибудовані два кам’яні приділи, один з них теплий на честь Св. Митрофана. Була давня Покровська церква.

«Дер.Поповка в 4-х верстах выше Животова при р. Роське» була приписана до Миколаєвської церкви, Калинівка – до Покровської церкви.

Якимівка – передмістя Животова “прежде называемое Киевским” лежить нижче по р. Росьці, по лівій її стороні, “по дороге из Животова в Киев”. Винокурня була з 1834 р. Церква Св.Трійці, дерев., 7 класу, 1748 р., піднята на камінний фундамент в 1848 р. [Похилевич Л.И. Сказания о населённых местностях Киевской губернии. – К.: тип.КПЛ, 1864 г.].

… Євген Гуцало народився 1937 р. в с. Старий Животів Вінницької області (може що писав про цю місцевість). [Примітки Н.Галич, 2005 р.].

Мацкевич А. М.Животов. – Киевские губернские ведомости, 1851 г., № 39, с. 304 – 307.

Опись протопопии Животовской приходов и церквей, в которых римляне и униаты не допустили иметь православных священников. – Киевские епархиальные ведомости, 1892 г., № 16, с. 591 – .

Животовская протопопия: материалы для истории Киевской епархии. – Киевские епархиальные ведомости, 1892 г., № 14, с. 499 – .