Дашківці с

Історичні адміністративні поділи

Це поселення вперше згадано (під назвою Дешковці) у грамоті князя Федора Коріатовича для Гринька, виданій 20 червня 1391 р. [Груша А. Фёдара Карыятавіча за 1391 г. – Беларускі гістарычны агляд, 2001 г., т. 8, сш. 1/2, с. 123 – 135].

Київський князь Симеон Олелькович надав село Дешківці у Вінницькому повіті своєму слузі Михну [за часом князювання це 1455..1470 рр.]. Цей Михно мав трьох дочок, одна з яких одружилась з Івашком Антоновичем. По смерті Михна він успадкував Дешківці (підтверджено листом вел.князя Олександра з 18.04.1501 р.) Зв описом 1545 р. власник села Василь Дешковський мав обов’язок оправляти 13-у городню Вінницького замку. [Поліщук В. Урядницький клан луцького старости князя Богуша Корецького. – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 275 – 276].

За переказом, спочатку село було південніше, там були у 1901 р. сліди житла [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9]. Згадується з 18 ст. [Історія міст і сіл УРСР : Вінницька область. – К. : ГРУРЕ, 1972 р.].