Вул. Соборна

Кляштор домініканців (№ 23)

Розмір зображення: 632:683 піксел

Десь 1640 р. домініканці з розореного татарами м-ка Черленків переселились до Вінниці. Кляштор збудовано в 1758 р. на кошти Міхала Грохольського; корпус келій збудовано у 1765 р. на кошти того ж Грохольського, костел – в 1779 р. [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9]. Засновано в 1624 р., тоді ж було збудовано дерев’яний костел (на кошти старости Яна Одрживольського). В 1758 – 1760 рр. споруджується цегляний костел на кошти Михайла Грохольського. Кляштор закрито в 1831 р., костел перетворено на православну церкву в 1839 р. (див. Спаський собор). В 1894 – 1895 рр. – ремонт. Після 1917 р. знищено верхи (костел зберігся до карнизу другого ярусу).

Домініканський кляштор у складі:

1. Костел 1760 р.

2. Келії 17 ст.

3. Келії 18 ст.

4. Башта та мури 17 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 11].

Костел 1760 р., келії 17 ст., башта і мури 17 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Домініканський монастир 17 – 18 ст. (вул.Леніна, 23) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

[{Нестуля О.} Доля церковної старовини в Україні. – К.: 1995 р., т. 2, с. 90] 	.
Поч. 20 ст. Загальний вигляд
Генеральный план: 	1 – костел и кельи доминиканского монастыря; 	2 – башня и стены доминиканского монастыря; 	3 – костел и коллегиум иезуитского…
Иезуитский (І) и доминиканский (ІІ) монастыри в г. Виннице.
1984 р. 2 вересня. Фото М.І.Жарких. Негатека, № 274-31.
1984 р. Вид на центр міста і Мури (+)
1980 г. По Брацлавщине
1980 г. По Брацлавщине (+)
Башня и стены. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 2, с. 9] 	1614 г. Первоначально кляштор доминиканцев…
Костел 1760 р. (вул.Леніна, 23) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). –…
Костел (+)
Башта і мури 1617 р. (вул.Осипенка, 1) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект).…
Мури і башти (+)