Церква св.Параскеви

Церква св.Параскеви

Церква св.Параскеви 1886 р. (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 197].

Дерев’яна церква св.Параскеви 1886 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 115].

с. Вільшаник.

Самбірський.

Церква св. Параскеви. 1886.

Вперше церква в с. Ольшаник згадується у 1507 р. Теперішня дерев’яна тризрубна триверха будівля збудована у 1886 р. на місці давнішої, теж дерев’яної. Ненабагато вищий восьмерик нави та нижчі вівтаря і бабинця вкриті банями, увінчаними ліхтарями з маківками. По другій світовій війні не була зачиненою.

Після 1989 р. в селі вибудувана восьмибічна в плані, з портиком, капличка на місці старої, зруйнованої у 1960 р.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 525.

Довідка на сайті