2008 р. На могилі діда та баби Достоєвського побудують музей

Надія Штупун

Дата: 24.01.2008

Могили чотирьох кровних родичів письменника Федора Достоєвського знайшов у селі Війтівці Липовецького району на Вінниччині 49-річний Олександр Роговий, краєзнавець і начальник архівного відділу Липовецької райдержадміністрації.

– Серед місцевих жителів досі ходять легенди, як дід Федора Михайловича, священик Андрій, людям помагав, – розповідає Роговий. – А коли я став коріння цієї легенди шукати в архівах, натрапив на подання 1781 року на призначення Андрія Достоєвського священиком у Війтівцях. Так виявилося, що Андрій, його дружина Анастасія та два їхні сини поховані на території старої церкви. Я знайшов ті могили. Одна огороджена цеглою, на інших були встановлені хрести.

Про знахідку дізнався російський дослідник, науковий працівник Російської академії наук Микола Богданов. На початку січня 2008 року він приїжджав поглянути на могили Достоєвських у Війтівцях.

– Коли я пропонував установити на місці поховання Достоєвського пам’ятний знак, ніхто і слухати не хотів, – говорить Олександр Роговий. – Коли приїхав московський науковець – його думки дослухалася і обласна, і районна влада. Погодилися не тільки знак встановити, але навіть заснувати перший в Україні музей Достоєвського.

Чагарники поблизу зруйнованої в 30-х роках церкви районна влада планує розчистити найближчим часом. А на місці поховань предків письменника встановлять пам’ятний знак чи камінь із меморіальною дошкою.

– Не думаю, що одразу вдасться створити цілий музей, – каже 46-річна Галина Куделя із обласного управління культури. – Експонатів там небагато знайдеться. Але створити такий музей хотілось би, адже він буде першим в Україні.

Голова Липовецької райдержадміністрації Василь Балденюк обіцяє знайти спонсорів, щоб допомогти з коштами на пам’ятний знак.

– Мені російські дослідники казали, що мер Москви із задоволенням дасть гроші, – говорить Роговий. – Але ж це буде просто міжнародний скандал! Мер Москви будує в Україні музей!

Джерело: “Газета по-українськи”