Верхрата с

Хрести та фігури

Фото [2005 р.].

Przydrożna Figura Matki Bożej w Wechracie obok cmentarza. 	Джерело: parafiawerchrata.iap.pl
Фігура богородиці біля цвинтаря
Krzyż na grobie długoletniego proboszcza parafii obrządku Greko-Katolickiego przed II wojną światową, Polaka z…
Надгробок Євгена Хомінського
Dawny krzyż przydrożny. Dziś stojący w polu niedaleko drogi łączącej Werchratę i Horyniec. 	Джерело:…
Хрест при дорозі з Верхрати до Горинця
Krzyż przydrożny na granicy parafii Werchrata z parafią Łukawica przed Wolą Wielką. 	Джерело: parafiawerchrata.iap.pl
Хрест на межі парафій Верхрата і Лукавиця
Krzyż na wgórzu. W oddali panorama Werchraty. 	Джерело: parafiawerchrata.iap.pl
Хрест на гірці, на тлі Верхрати
Jeden z krzyży kamiennych znajdujących się w lesie. Rzeźba Chrystusa w wykonaniu ludowym. 	Джерело: parafiawerchrata.iap.pl
Кам’яний хрест у лісі
Джерело: parafiawerchrata.iap.pl
Надгробний напис 1709 р.
Krzyż pańszczyźniany w Werchracie. Krzyże pańszczyźniane to jest specjalna grupa krzyży dziękczynnych – ich…
Хрест на пам’ять про знесення панщини
Kamienny krzyż powstańczy wysoki znajdujący się w odległości około 7 km na zachód od Werchraty. Usytuowany…
Хрест 1863 (?) р.
Jeden z licznych krzyży kamiennych. Na krzyżu widoczna jest data 1902 r. z nieczytelnym napisem oraz figurami w stylu ludowym: Chrystusa i…
Хрест Іоана Снігура 1902 р.
Krzyż św. Brata Alberta. Niewielki drewniany krzyż, znajdujący się na lipie rosnącej w pobliżu wzgórza…
Хрест 1989 р.
Krzyz przydrożny przystrojony na peregrynacje Cudownego Obrazu Matki Bożej Częśtochowskiej do naszej parafii 29.04.2004 r. …
Хрест 2004 р.
Krzyż „OAZY RODZIN” Archidiecezji Przemyskiej, która przebywała na rekolekcjach w Ośrodku Rekolekcyjno-Oazowym im. Św.…
Хрест 2004 р.
Хрест 2005 р.
Krzyż na leśnej drodze na terenie dawnego przysiółka nazywanego „Niedźwiedzie”. Na krzyżu widoczne jest uszkodzone…
Хрест на території неіснуючого села Недзведзе
Krzyż Św. Brata Alberta na Monasterzu z tablicą pamiątkową «W tym miesjcu była jedna z pierwszych pustelni bł.…
Хрест на пам’ять св.Альберта
Krzyż przydrożny w lesie, w dawnym przysiółku Werchraty „Lasowa”. 	Джерело: parafiawerchrata.iap.pl
Хрест на території присілку Лісова
Krzyż wiejski w Lasowej. Krzyż wiejski należący do nowszej generacji krzyży, niż krzyż wiejski z…
Хрест 1902 р. у Лісовій (+)
Krzyż wojenny w Lasowej z czasów I wojny światowej, postawiony w okolicach dawnego przysiółka Werchraty – Lasowa. Teren…
Хрест 1915 р. у Лісовій
Krzyż wiejski w pobliżu Mrzygłodów. Krzyże wiejskie to bardzo ciekawa i stara grupa krzyży, występujących…
Хрест біля села Мриголоди