Хрест 1915 р. у Лісовій

Krzyż wojenny w Lasowej z czasów I wojny światowej, postawiony w okolicach dawnego przysiółka Werchraty – Lasowa. Teren Roztocza, ze względu na ukształtowanie, był areną zaciętych walk w czasie tej wojny. Mimo, że historycy nie wspominają o żadnej wielkiej bitwie w okolicy, to doszło tu do kilku krwawych potyczek, w których zginęło wielu żołnierzy po obu stronach. Świadczą o tym liczne cmentarze wojskowe rozsiane po polach i lasach. Krzyż w Lasowej został postawiony w 1915 roku, na pamiątkę wojny. Znajduje się on w odległości około 300 m na zachód od porośniętego bukowym lasem wzniesienia. Szczyt wzniesienia jest gęsto poryty głębokimi wykrotami, które wyglądają na ślady po dawnych umocnieniach ziemnych i leje po wybuchach. Częściowo zatarta inskrypcja w języku rosyjskim znajdująca się na krzyżu pozwala przypuszczać, że krzyż ten postawili Rosjanie, by uczcić pamięć poległych tutaj rosyjskich żołnierzy. Krzyż niegdyś był ogrodzony – po ogrodzeniu pozostały tylko cztery kamienne słupki.