Церква Собору богородиці

Церква Собору богородиці 1890 р. (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 34].

Церква розташована на цвинтарі на горбі над селом. Вівтарем вона орієнтована на схід. Головний вхід на обійстя – з південного заходу. Дзвіниця розташована на південний захід від церкви (в позиції А3). Спостереження М.І.Жарких, 6.06.1990 р.

Дерев’яна церква Собору богородиці 1890 р., майстер Лука Снігур [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 122].

с. Гусне Вижне (Верхнє Гусине).

Турківський.

Церква Собору Пр. Богородиці. 1890.

Збудована в середині другої половини XVIII ст. дерев’яна церква Втечі до Єгипту Пр. Богородиці дощенту згоріла у 1867 р. На її місці у 1871 р. громадським коштом виставлена нова дерев’яна триверха церква, яка була знищена пожежею у 1884 р.

У 1890 р. майстер Лука Снігур з Погара збудував існуючу триверху церкву бойківського типу. Всі три верхи – типу четверик з трьома восьмериками, вкритими шоломовими банями з ліхтарями і маківками. Поряд розташована триярусна дерев’яна дзвіниця. У 1949 – 1989 pp. церква була зачинена. Мешканці не допустили перетворити її у склад.

Драган М. Українські деревляні церкви. – Львів, 1937.

«Слово». – Львів, 1884, № 45.

Юрченко П. Майстер Лука Снігур з Погара. // Образотворче мистецтво. – Київ, 1993. № 3-4. с. 58 – 62.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 99 – 100.

Довідка на сайті [Петра і Павла]