Церква Різдва богородиці

Веряця. Церква Різдва пp. богородиці, 1812 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 377.

Веряця Виноградівський район

Церква Різдва пр. богородиці. 1812. (УПЦ)

У 1751 р. згадується дерев’яна церква Різдва, “шинґлами крита, з вежею, в доброму стані, образами доста красними заосмотрена, кромі великого олтаря”. У церкві, освяченій архідияконом Григорієм Копянським, було кілька дзвонів, 5 дерев’яних свічників. Євхаристія зберігалася в малій дерев’яній вежці.

У 1775 р. знову йдеться про стару дерев’яну церкву “із найсильніших брусів (четверокутних тесаних бервен) парохіянами поправлену, малу поправку потребує і теперь”. Теперішня мурована церква – однонавна базиліка, прикрашена 4-рядним іконостасом з образами, намальованими олією на блясі. Шематизм 1915 р. датує церкву 1832 роком.

Священик Юлій Іванчо був в’язнем більшовицьких таборів з 1949 по 1954 р.

З Веряці походив священик Адальберт Довбак – посол Сойму Карпатської України.