2007 р. Розстріляна церква

Розстріляна на Яворівському полігоні церква має офіційно стати пам’ятником тоталітаризму

Дата: 11.05.2007

У неділю, 13 травня, на Яворівському полігоні біля руїн храму св. Михайла, який десятиліттями служив за мішень для танків, відбудеться Богослужіння. Напередодні цієї події голова Яворівської районної ради Іван Карпа виступив з ініціативою, аби на державному рівні було офіційно визнано руїни церкви св. Михайла зі стертого з обличя землі села Великої Вишеньки – пам’ятником тоталітаризму. Про це повідомив сьогодні, 11 травня, власкор Західної інформаційної корпорації.

У коментарі ЗІКу голова Яворівської районної ради Іван Карпа зазначив, що «звичайно, можна було б цю церкву відновити, однак, хто до неї ходитиме, якщо села й хутори на полігоні повністю знищені?».

За його словами, «на Яворівському полігоні розстріляна церква святого Михайла вже давно є пам’ятником тоталітаризму, однак ця вимога про присвоєння руїнам храму статусу на державному рівні має на меті привернути увагу офіційного Києва до проблеми моральної та матеріальної реабілітації депортованих».

«Злочини на кшталт нацистських, що Нюрберзьким судом визнані як «злочини проти людства», творилися з перших днів перебування НКВС у Галичині. Приклад, депортація людей, спустошення сіл, створення Яворівського полігону. Однак досі насильно вивезеним з цих теренів не компенсовано ні моральні, ні матеріальні збитки.

В Яворівській районній раді ми вже декілька років поспіль відновлюємо карту сіл і хуторців, поглинутих полігоном, складаємо списки виселених осіб», – розповів власкору ЗІКу Іван Карпа.

Джерело: «»