2006 р. Втрачені пам’ятки сакральної архітектури Львівщини

Поздовжній переріз і план. Обміри М. Драгана. Джерело: Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 34.

Сушиця Велика. Церква Вознесения Господнього

Дерев’яна церква, збудована в 1768 році. Це засвідчує напис на над-поріжнику старої церкви, збереженому в новій, збудованій 1957 року: «Року Бжіа AΨξИ мсца ноєврія д S». Первісно при храмі був василіянський монастир, ліквідований під час йосифінської касати наприкінці XVIII століття. Будівля належала до галицького типу однобанних храмів. Три квадратові зруби (зруб нави був ширший) розміщуватися по осі схід – захід. Вищий зруб нави завершувала цибуляста баня на світловому восьмерикові, увінчана сліпим ліхтарем з маківкою. Гребені двосхилих причілкових дахів з острішками бабинця й вівтаря сягали верху четверика зрубу стін нави. Церкву оперізувало широке піддашшя, оперте на профільовані східчасті випусти вінців зрубів. Завалилася на початку 1950-х років.

Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – С 634.