Церква св. Параскеви / св. Миколи

Найдавніші відомості датуються 1472 р. 1 В люстрації 1564 р. записано: “Попів є три – міський, замлинський і домбовський”. 2 У 1623 р. парафіяльним священиком був о. Рафаїл Мрозовський. 3 У акті візитації 1731 р. єпископа Феліціяна Володковича є докладний опис церкви св. Параскеви:

“Міська церква сама дерев’яна, на ній копула велика, покрита ґонтами, на ній хрест залізний, другий (хрест) на великому вівтарі залізний менший. До церкви ідучи бабинець, на нім дзвіниця покрита ґонтами… Баня – чотири вікна округлі в дерево оправлені…” 4

У 1760 р. ерекцію парафії підтвердив польський король Август III. 5 У акті візитації 1775 р. зазначено, що церква стара. 6 З 1875 р. – православна. У 1890 р. відбулися урочистості, пов’язані зі святкуванням 190-ліття дерев’яного три-банного храму, 7 який, судячи з цього, був збудований на переломі XVII/XVII століття (коло 1700 р. ). 2 травня 1891 р. 8 урочисто закладено поруч з нею наріжний камінь мурованого храму св. Миколи в неоросійсь-кому стилі, який завершено коштом уряду у 1893 р. 9 Тоді ж розібрано стару церкву. Після першої світової війни церква зачинена. У 1937 р. відремонтовано церкву і відчинено для богослужения. 10 Православна парафія діяла і під час німецької окупації. 11 Ліквідована після виселення українців під час акції “Вісла” у 1947 р. Церква розібрана у 1957-1958 рр.

Церква розташовувалася на рівній ділянці поруч з міським цвинтарем. Собор нагадував своїм планом і оздобленням московські церкви XVII-XVIII ст. з дещо модифікованими формами вежі над при-сінком. Високий куб нави вінчало п’ять цибулястих бань на сліпих циліндричних шиях – більша в центрі і чотири менші по кутах. Стіни були багато декоровані архітектурним орнаментом, характерним для російського будівництва.

2. Жерела до історії України-Руси. – Львів, 1900. – Т. 2. – С. 123.

3. ЦДІА, фонд 201, опис 4б, справа 205, аркуш 81.