Початкова сторінка

Прадідівська слава

Українські пам’ятки

Здобудеш Українську державу
або згинеш у боротьбі за неї!

Богдан Хмельницький

?

Церква Різдва богородиці

Церква Різдва богородиці

Розмір зображення: 800:745 піксел

Вперше посередньо згадуються в реєстрі побору ланового 1472 р. 1 Ця церква розташовувалася на передмісті Дубина. У 1640 р. парохом був о. Микола, 2 а записах 1642 р. актових книг Холмського гродського суду згадується місцевий священик-уніат Тимофій. 3 Акт візитації 1731 р. подає наступний опис існуючої тоді церкви:

“Церква надембінська недавно побита, баня мало що в гору винесена, навколо неї опасання вколо. Хрестів на церкві три залізних, один середній золотом малярським щедро приоздоблений. Баня середня бляхою побита і маківка мала на дзвіниці бляхою побита”. 4

Судячи з опису це була тридільна будівля з дзвіницею над бабинцем, оточена опасанням, з маківкою на дзвіниці, невеликою банею над навою і маківкою над вівтарем. Десь всередині 1730- 1750-х рр. повинна була бути збудована наступна дерев’яна церква, бо у акті візитації 1775 р. про неї записано: “Стара, але в добрім стані, з трьома банями, всі під бляхою”. 5 Під час регуляції парафіяльної сітки австрійською владою в кінці XVIII ст. приєднана до міської парафії в Тишівцях. З 1875 р. – православна. Зачинена після першої світової війни і знищена 17 червня 1938 р. під час акції нищення церков на Холмщині. 6

Це була тризрубна трибанна церква галицького типу. Складалася з ширшої, наближеної в плані до квадрату нави, та вужчих – гранчастого вівтаря зі сходу і прямокутного бабинця з заходу. До вівтаря з півночі прилягала невелика прямокутна ризниця. Зруби надопасання (нави – вищий) завершували світлові восьмерики, вкриті шоломовими банями, увінчаними сліпими ліхтарями з маківками. Церкву оперізувало піддашшя, перерване при головному вході в західній стіні бабинця ґанком на двох колонах, вкритим двосхилим причілковим дашком.

На південний захід від церкви розташовувалася дерев’яна двоярусна дзвіниця, вкрита високим пірамідальним наметовим дахом.

1. Seniuk В. Cerkwie w regionie Lubelskim. // Losy cerkwi w Polsce po 1944 roku. – Rzeszów, 1997. – S. 348.

2. ЛНБ, Відділ рукописів, фонд БА, справа 24, стор. 376.

3. Акты издаваемые Виленскою комиссиею для разбора древних актов. Том XXIII. – Вильна, 1896. – С. 199.

4. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 779, a. 54a.

5. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, sygn. 774.

6. Жуків Б. Нищення церков на Холмщині в 1938 р. – Краків, 1940.

Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 410 – 411.