Церква Покрови

Церква Покрови

Розмір зображення: 800:655 піксел

Dawna cerkiew filialna greckokatolicka pw. Opieki NMP. Wzniesiona w r. 1893 na miejscu poprzedniej z w. XVII; zamieniona ok. r. 1875 na cerkiew prawosławną; remontowana w w. XIX i XX.

Kościół orientowany. Drewniany, konstrukcji zrębowej, na ceglanym podmurowaniu, oszalowany. Nawa kwadratowa z węższym, długim prezbiterium, w którego trójbocznym zamknięciu zakrystia. Przy nawie dobudowane w okresie późniejszym: od południa kaplica zamknięta trójbocznie, od zachodu kwadratowy babiniec. Wewnątrz w nawie pozorne sklepienie kolebkowe z zaskrzynieniami, w pozostałych pomieszczeniach stropy. Łuk tęczowy zamknięty półkoliście, profilowany. Zewnątrz babiniec otoczony zadaszeniem. W otworach okiennych stare kraty z zadziorami. Dachy nad nawą i prezbiterium dwuspadowe, nad babińcem namiotowy czterospadowy, nad kaplicą namiotowy wielopołaciowy; nad nawą wieżyczka na sygnaturkę, być może koniec w. XIX; kryte blachą. Krucyfiks procesyjny barokowo-ludowy w. XIX.

В 1981 р. перенесена до Жерників і там використовується як філіальний костел.