Церква св.Миколи

Церква св.Миколи

Розмір зображення: 686:800 піксел

Теребля. Церква св. Миколи Чудотворця, 1813 р. (Szeghalmy Gyula. Felvidek. Budapest. 1940.) Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 517.

Миколаївська церква 1813 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною : список. – К. : Держбудвидав, 1956 р., с. 37].

У 1801 р. тереблянський іконописець Стефан Корсинський дав кошти на побудову церкви у Тереблі [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 139].

Теребля Тячівський район

Церква св. Миколи Чудотворця. 1813.

У 1751 р. в селі була дерев’яна церква св. Миколи з вежею, з двома дзвонами, прикрашена всіма образами, а Апостоли були намальовані на полотні.

У 1801 p., оскільки церква стара і мала, пропонується її

“із переди побольшати і збудувати с звоницею, із твердого матеріала созданоі от Стефана Корсинського, маляра, як добродітеля с содєйствієм народа. Проект і буджет предлагаються ерару. Потребуется єще на є дні праздничні ризи 100 ринських”.

Очевидно, дерев’яну церкву не переробляли, бо в 1813 р. збудовано муровану церкву. Після заборони в 1949 р. греко-католицької конфесії муровану церкву розібрали близько 1973 р. (знято з реєстрації діючих церков 1 жовтня 1960 р.) і на тім місці споруджено сільраду.

Розповідають, що під церквою у склепі було поховання монаха.

У бібліотеці реформатського ліцею в Марамороському Сиготі зберігалася рукописна книга XVII – XVIII ст. “Бесіди св. Іоанна Златоустаго”, в якій був запис, що належала вона пароху Тереблі Георгію Петричкові і була куплена за 20 сороківців 12 серпня 1794 р.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 517.