Церква Преображення

Церква Преображення

Теребля. Церква Преображення Господнього, 1930 p. Світлина 1998 p. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 767.

Теребля

Церква Преображення Господнього. 1930. (УПЦ)

У 1929 р. на старому кладовищі освятили фундамент під спорудження дерев’яної церкви. У 1930 р. споруду вже звели, але служити в ній почали в 1933 р. Священикував тоді архімандрит Веніамин (Юрій Керечанин). Керував будівельними роботами Іван Миколайович Купина, майстрами були куратори Іван Гук, Іван Несух, Михайло Салейчук, Микола Даруда. Посвятили церкву на Вознесіння Господнє, але нині вона Преображенська. Іконостас перенесли з монастиря, що діяв на околиці Тереблі, але був зруйнований за радянської влади на початку 1970-х років, а в монастир іконостас передали із закритої греко-католицької церкви у Прибор-жавському. За розповіддю Івана Степановича Коршинського, дияконські двері з вирізаним написом – ІОАН САБАДОШЪ ВЪ СЛАВУ БОЖІЮ ПОСТАВИЛЪ CIA ДВЕРИ ДЕКЕМБРА ГОДА 1921 – передали разом з іконостасом.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 767.