Замок

Замок

Фото 1927 р. опублікувала Т. Яцечко-Блаженко 14.06.2018 р.

Дерев’яний замок збудовано княгинею Марією Несвицькою (після 1479 р., імовірно до кінця 15 ст.) [Історія міст і сіл УРСР : Ровенська область. – К. : ГРУРЕ, 1973 р.].

Замок перебудовано на палац Любомирських. В ньому в 2 пол.18 ст. були розписи художника Лукашевича та К.Вілляні [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 144, 120].

Замок збудовано в кін.15 – на поч.16 ст. коштом кн.Марії Несвицької. В 16 ст. він перебудовується на кошти Беати Костелецької (Острозької). В 1694 – 1723 рр. перебував у занепаді. Перебудований на палац в період 1723 – після 1738 рр. Юрієм та Станіславом Любомирськими. Палац розміщувався на південному кінці острова, на який вели 2 звідних мости; мав фресковий розпис художника Вілляні, портрети князів роботи Лукашевича. Опорядження парку виконане Бургіньйоном. Знову перебудований в 1815 – 1817 рр., покинутий в 1836 р., остаточно розібраний в 1930-х рр. [Рычков П.А. Дорогами южной Ровенщины. – М.: 1989 г., с. 49-52].

В 2 пол.18 ст. італійський художник К.Вілляні прикрасив фрескам стіни та плафони палацу [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 120].

Італійський маляр Кормароні (? – 1815..1817 рр., Берестечко) був запрошений Катериною Плятер до м.Берестечка; працював також для Любомирських у Рівному [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 139].

Маляр Лукашевич у 2 пол.18 ст. виконував портерти для палацу Любомирських [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 144].

Світлана Калько Знайти рівненську Трою (3.04.2018 р.)

Без перебільшення можна сказати, що наші археологи здійснили справжній прорив у археологічному дослідженні історії міста, зокрема у вивченні знакового для Рівного об’єкту — спочатку замку ХV-XVII століть, а пізніше палацу XVIII-XX століть.

Світлана Калько Романтика і трагедія Рівненського палацу (17.05.2018 р.) [+ багато історичних фото, є про пожежу 1927 року.]

Світлана Калько Біля “Авангарду” шукали в’їзну вежу (4.10.2019 р.) [+ фото]

Нові сліди замку Несвицьких-Острозьких днями віднайшли археологи в історичній частині Рівного біля стадіону “Авангард”. Розкопки тривали всього кілька днів, але знайдене свідчить про перспективність цієї ділянки для подальших досліджень.