1967 р. Історія українського мистецтва

Розмір зображення: 1053:1358 піксел

Собор Молчинського монастиря в Путивлі. Перша половина XVII ст. Реконструкція Ю. Нельговського за обмірами В.Ясієвича та П. Макушенка. Аксонометричний переріз. Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 95.

Собор Молчинського монастиря в Путивлі збудовано в першій половині XVII століття. Його основна найдавніша частина, де зараз розташований вівтар, первісне була, можливо, оборонною вежею. Центральна частина собору у вигляді «восьмерика на четверику» поставлена на ширшу за неї підкліть, де була трапезна. З півночі прибудовано «теплий» храм, що ніби повторює в менших розмірах центральний об’єм. У цілому, незважаючи на самостійність художнього вигляду кожної з трьох частин, споруда створює напрочуд гармонійне й цілісне враження. За багатьма ознаками її можна вважати спільним витвором українських і російських будівничих. Яскраво виразними є тут риси московської архітектури (зокрема, широке використання лекальної цегли), які наприкінці XVII століття поширюються не тільки в північно-східних, але й у центральних районах України (Чернігів, Харків, Ізюм, Ніжин). В ряді інших споруд Сіверщини також безпосередньо відбились особливості московської архітектури того часу, як це можна бачити, наприклад, в архітектурі Спасо-Преображенського собору в Путивлі (перша половина XVII ст.).

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 94.