Христос у темниці

Христос у темниці

Розмір зображення: 583:800 піксел

Про піднесення мистецтва монументальної скульптури в північно-східних районах України, що входили тоді до складу Російської держави, свідчать поодинокі зацілілі твори. В Путивлі, наприклад в соборі Молчинського монастиря, що його оглядав і захоплено описував Павло Алеппський, знаходилась дуже цікава скульптура «Христос у темниці», яка походить, мабуть, з середини XVII століття. Скульптура зображує сидячого Христа, який спокійно підніс руку до обличчя, ніби захищаючись від наруги. Обличчя сповнене виразу стримуваного болю і страждання. Риси трохи скуластого обличчя безперечно відбивають етнічні особливості місцевого населення. Форми голови і тіла трактовані дещо узагальнено, проте з великою переконливістю і виразністю. Цей твір, поряд з ренесансними іконостасами XVII століття з Молчинського та Спасо-Преображенського соборів у Путивлі, є свідченням значного розвитку на цих землях мистецтва скульптури (с. 154).

Христос у темниці. Деталь скульптури з Молчинського монастиря в Путивлі. Дерево. Середина XVII ст.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 155.