2009 р. У Полтаві звели Подільську вежу

Дата: 02.04.2009

Полтавці та гості міста відтепер мають можливість оглянути Подільську вежу – реконструйовану частину фортечних укріплень часів Полтавської битви. Її спорудження на Івановій горі тривало більше 2-х місяців на замовлення управління капітального будівництва міськвиконкому.

Як зазначив автор проекту, кандидат архітектури Валерій Трегубов, реконструкція, певною мірою, гіпотетична – адже тогочасних зображень не збереглося. Залишки фортечних валів остаточно зникли ще на початку ХІХ століття. Висота дерев’яної вежі – 8 метрів, вона має два поверхи, причому верхній – розширений. Розмір нижнього зрубу – 3,5 х 3,5 метри.

Деревина захищена від негативного впливу вологи. На вежу ведуть східці, яких, звісно, в історичному минулому не було (їх зробили для зручності туристів). Гостей, переконаний Валерій Трегубов, має привабити нова споруда. Адже звідси відкривається чудовий краєвид, а у самій вежі заплановано зробити сувенірну крамничку. На території навколо вежі ще наведять належний благоустрій.

Нині творці дерев’яної пам’ятки думають про те, як би обмежити до неї доступ: несвідома молодь поводить себе по-варварськи, розпиває у вежі алкогольні напої та справляє природні потреби. Присутність міліцейських патрулів на буйних юнаків та дівчат не впливає…

Джерело: “Новини Полтавщини”