2008 р. Під Білою альтанкою буде кав’ярня

Наталка Вісич

Дата: 30.06.2008

На Івановій горі в Полтаві, поряд із Білою альтанкою, відтворять Подільську вежу й чатовий бастіон Полтавської фортеці ХVІІІ ст. Роботи розпочнуть наступного року. Ескізний проект розробили місцеві архітектори Валерій Трегубов та Костянтин Трегубов.

– Здавалося б, і бастіон, і вежа – це не об’єкти поля Полтавської битви. Але всі розуміють, що Полтавська фортеця відіграла чи не вирішальну роль у перемозі над шведами, – пояснює Валерій Трегубов, 57 років. – Під час шведської облоги вона три місяці стримувала атаки військ, які так і не змогли взяти її.

Іванову гору обрали, бо решта місць, де можна було б реконструювати вежу й бастіон, нині переплановані так, що без суттєвого втручання у планувальну структуру неможливо щось звести.

– Наприклад, доцільно було б відтворити Мазурівський бастіон. Його шведи атакували найбільше, – додає Трегубов. – Але він знаходився на площі, де зараз стоїть пам’ятник Келіну, музеї Котляревського, авіації та космонавтики й житлові будинки. Треба було б знести пам’ятник Келіну й поставити Мазурівську вежу. Та це нерозумно.

Архітектор каже, що на оглядовому майданчику наприкінці Панянського бульвару можна було б відтворити Чернецький бастіон. Але рельєф там змістився настільки, що потрібна реконструкція.

– Хто бував на Білій альтанці, знає, що з неї відкривається чудовий краєвид, – продовжує Валерій Трегубов. – І монастир видно, і Леваду. А вниз глянеш – бур’яни, хащі, сміття, пивні пляшки. Тому бастіон – це ще й засіб благоустрою території. У гроті під альтанкою хочуть створити невеличку кав’ярню. А на території бастіону стоятимуть грубі дерев’яні столи й лавки. Офіціанти у формі козаків або російських вояків ХVІІІ сторіччя розноситимуть пиво чи каву.

Планують також поставити гармати ХVІІІ ст.

– Можливо, буде гармата, яка раз на день, о 12.00, як у Петропавлівській фортеці Петербурга, стрілятиме холостими, – ділиться планами архітектор. – Можливо, будуть гармати, з яких туристи за певну плату зможуть вистрелити.

Подільська вежа була зліва від альтанки. Нині там бруківка, що веде донизу.

– Це старий Подільський в’їзд до фортеці, – пояснює спеціаліст. – На тому повороті вежа й стоятиме. Її висота буде до 8 метрів. На вежу захочуть піднятися туристи, сфотографуватися. Тому з верхньої тераси, де зараз пивні столики ресторану, зробимо місток на верхню частину вежі, щоб можна було зайти на другий поверх.

Джерело: “Газета по-українськи”