Церква Вознесіння

Церква Вознесіння

Розмір зображення: 800:574 піксел

Підплеша. Церква Вознесіння Господньою, 1925 р. Світлина 1999 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 764.

Підплеша

Церква Вознесіння Господнього. 1925. (УПЦ)

Дерев’яну церкву спорудили з деякими елементами традиційного народного будівництва. П’ятистінна вівтарна частина вкрита нижчим дахом. Всередині бабинець від нави відділяють різьблені та профільовані стовпи, що підтримують також хори. В церкві встановлено чудовий іконостас XVIII ст., перенесений сюди з розібраної в радянський період стародавньої церкви. Зусиллями священика о. Василя Ґарастея вдалося організувати громаду на спорудження нової церкви.

У 1998 р. довкола дерев’яної церкви заклали фундамент нової мурованої церкви. Проект церкви здійснив ужгородський архітектор В. І. Ільков.