Церква св.Дмитра

Церква св.Дмитра

Розмір зображення: 800:795 піксел

Підплеша. Церква св. великомученика Дмитрія, XVIII ст. і дзвіниця. Розібрана у 1950-х роках. (В. Vavroušek. Církevní památky na Podkarpatske Rusí. Praha. 1929.) Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 568.

Дзвіниця 18 ст. (дерев.) [Народна архітектура українських Карпат. – К.: 1987 р., с. 192].

Підплеша Тячівський район

Церква св. великомученика Дмитрія. XVIII ст.

Невелика дерев’яна церква, увінчана готичним шпилем, була споруджена в Широкому Лузі. Коли в 1895 р. там збудували муровану церкву, дерев’яну перенесли в Підплешу.

З приходом радянської влади церква перестала діяти, а 9 січня 1953 р. її зняли з реєстрації і незабаром за ініціативою директора школи та місцевої влади церкву було розібрано, а деревину використано при будуванні печей для випалювання цегли в Ґаничах. Старовинний іконостас, різьбленний з елементами рококо, перенесли до дерев’яної православної церкви, збудованої у 1925 р.

У 1999 р. на свято великомученика Дмитрія відновлена греко-католицька громада провела першу св. літургію на місці зруйнованої в 1950-х роках греко-католицької церкви. Виношуються плани спорудження церкви.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 568.