Паспортна інформація

Курганний могильник

Пам’ятка археології.

IX-XI ст.

Львівська обл., Бродівський район, с. Підгірці, ліворуч дороги Золочів-Броди.

Загальний опис:

Дружинний курганний могильник розташований у північній частині Плісненська. Частина його площею близько 6 га збереглася в лісі, на двох ділянках, по обидві сторони від дороги з села Підгірці. Західну ділянку могильника перерізає зовнішній вал городища. Кургани цієї частини розміщені вздовж дороги. Гумусні плями від розорених курганів вдалося простежити до 1-го валу внутрішньої оборонної системи. Один курган виявлений між 2-м і 3-м валами.

В східному напрямку сліди від розорених курганів простежуються між зовнішнім і 1-м внутрішнім валами до західних кінців балок, на які вони спираються. Збереглося 300 курганів, розташованих на відстані 2-3, 5-6, рідше 10 м один від одного. Насипи курганів мають округлу чи овальну форму. В окремих випадках кілька насипів поєднуються. Розміри курганів: від 4 до 10 м у діаметрі; 0,5, деякі понад 1,5 м заввишки.

Найбільш рання частина могильника – південна. Тут переважають поховання, які містять трупоспалення. Кургани, що знаходилися на північ від зовнішнього валу, містять трупопокладення.

Поховання супроводжувалися зброєю, прикрасами та іншим інвентарем.

В північній частині Плісненська в VIII ст. виник дружинний курганний могильник. Його поява була наслідком зростання феодальних відносин суспільства давньої Русі. На протязі деякого часу територія могильника розширювалась в напрямку з півдня на північ. З XII ст. жителі Плісненська почали використовувати інші могильники.

У 1810 р. перші розкопки на могильнику провели аматори Б. Компаневич і Гейслер. Спорадично дослідження продовжувались до 1907 р. Матеріали майже всі загинули, частина їх зберігається в Краківському музеї.

Деякі кургани могильника досліджувалися радянськими археологами. В 1940, 1946 р. кургани могильника досліджували археологи Львівського держуніверситету (І.Д. Старчук), Інституту суспільних наук АН УРСР у Львові (І.К. Свєшніков, О.О. Ратич).

Взято під охорону згідно Постанови Ради Міністрів УРСР № 711 від 21 липня 1965 р.

Охоронний № : 237 (2376)