Український військовий цвинтар у Пикуличах

Український військовий цвинтар у Пикуличах — місце поховання загиблих в'язнів табору для військовополонених УГА, армії УНР та (пізніше) членів УПА. Цвинтар розташований у селі Пикуличах, що на південь від Перемишля (Польща).

В кінці 1918-поч. 1919 р. в трьох колишніх кошарах тилу фортеці Перемишль влаштовано табір для полонених вояків УГА та українських діячів заарештованих на Волині та Галичині. В травні 1919 р. до табору скеровано 699 полонених з військ УНР, що зіткнулися з Польською армією на Волині. В останні дні листопада тут також інтернували колишніх союзників з військ УНР. В таборі була велика смертність та епідемії. Люди спали на голій підлозі. Незважаючи на втручання цивільної влади Перемишля, яка намагалася припинити розповсюдження епідемії з табору, військова влада не реагувала. До весни 1920 р. померлих ховали на полях біля табору. Внаслідок протесту селян, загиблих почали ховати на терені знищеної австрійської порохівні в Пікулицях. За допомогою селян в 1921 р. після ліквідації табору тут було влаштовано цвинтар. Тут було поставлено хрест, який оплатив селянин Василь Микита з Пікулиць. У 1921 р. відбулася перша процесія сюди. У 1924 р. сюди перенесено рештки похованих по полях, влаштовано хрест з написом "Борцям за Волю України", автором якого була скульпторка Олена Кульчицька.

Цвинтар відбудовано в 1989 р. з ініціатвии підприємця з перемишля Ярослава Сидора, що профінансував перебудову.

У 2000 р. площу цвинтаря збільшено і поховано там рештки 47 ексгумованих в районі Бірчі та Лішної солдат УПА.

Kolańczuk A. Pikulice. Ukraiński cmientarz wojenny. – Przemyśl. -2003. – 12 s.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".