Міське кладовище по вул. Словацького, українські поховання

Могили воїнів Армії УНР; на міському кладовищі при вул. Словацького: могили полковника Михайла Ставничука (1893–1966) (не зберіглася -імовірно, був похований разом з дружиною) та його дружини, санітарки Армії УНР, Гізелі Ставничук (1899–1957) (її могилу відшукав Артур Мельник); поховання сотника Юрія Губаріва (1894–1943), офіцера-зв’язківця між Генеральним штабом УНР та Головним командуванням Війська польського, потім учителя (не зберіглася).

Тут також поховано солдат та старшин УГА, зокрема збереглися нагробки сотника Федора Гози (1882-1934), поручника Семена Сшкреметка (02.10.1894-січень 1919 р.).

Вказується, що тут також поховано 20 солдат УГА, які загинули в боях за Перемишль з поляками в листопаді 1918 р.: Олександр Бій, Степан Британ, Петро Чура, Броніслава Демчук, Ольга Демчук, Тарас Філч, Іван Гадзевич, Петро Холубін, Микола Гринкевич, Андрій Кокот, Юліан Козьол, Володимир Кучерепа, Ярослав Мекелита, Микола Нагайський, Лев Пашковський, Іван Петричко та Юрій Заблоцький.

Як встановив перемишльський краєзнавець Артур Мельник, на цвинтарі на Словацького дійсно похований Олександр Бій, щодо Степана Британа та Петра Чура жодних даних немає (поховань цих тут не виявлено). Броніслава Демчук дійсно похована на перемиському цвинтарі. Дата смерті 11.11.1918. Та ж сама дата смерті у Софії Демчук (поховані разом). Малоймовірно, що вони загинули в боях за Перемишль, Броніславі було тоді 11 років. Найімовірніше це цивільні жертви. Поховання Ольги Демчук на цьому цвинтарі не виявлено. Тарас Фільц, насправді похований на цвинтарі на Вовчі (Вовче, частина Перемишля) біля церкви. Могили Івана Гадзевича, Петра Холубіна, Миколи Гринкевича та Андря Кокота на цьому цвинтарі не виявлені. Юліан Козьол дійсно похований тут могила зберіглася. Могили Івана Петричка, Юрія Заблоцького, Миколи Нагайського та Володимира Кучерепи на цьому цвинтарі не виявлені. Ярослав Мекелита, похований у с. Сянічок (поблизу Сянока). Син о. Мекелити Петра. У Б. Праха: “хорунжий УГА. Загинув 1918 у бою за станцію Устріки.” Лев Пашковський, похований у с. Молодовичі (Młodowice) під Перемишлем. Напис на могилі польськомовний.

Старанням української громади Перемишля останнім часом відновлено могили солдатів УГА, що віддали свої життя у 1918-1919 роках: Олександра Бия, Юліяна Козла, Симона Шкреметка, лікаря, вченого, публіциста та суспільного діяча полк. Михайла Коса (1863-1930) та Михайла Демчука (1881-1941). В окремому родинному гробівці спочиває керівник українських сил у Перемишлі Теофіл Кормош (на його гробівці розміщено також таблицю, присвячену двом уродженцям Надсяння, які полягли в бою під Крутами 29 січня 1918 р.).

Kolańczuk A. Pikulice. Ukraiński cmientarz wojenny. – Przemyśl. -2003. – 12 s.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».