Південно-східний науковий інститут в Перемишлі

Південно-східний науковий інститут в Перемишлі -(Południowo-Wschodni Instytut Naukowy w Przemyślu, Grodzka 3, 37-700 Przemyśl, Польща) – «польсько-українська неурядова наукова установа» (артикул 1 статуту), створена 2 лютого 1990 р.

Проводить дослідження з історії нац. меншин у Польщі та стосунків Польщі з народами Пд.-Сх. Європи, особливо з українцями та Україною. Засновник й беззмінний директор – д-р Станіслав Стемпєнь (S.Stępień). З перших кроків діяльності П.-С.н.і. у П. ідейно й фінансово підтримував видатний польс. інтелектуал 20 ст. Є.Ґедройц. Ін-т видає тематичні збірники наук. праць: «Polska–Ukraina: 1000 lat sąsiedztwa» (т. 1, 1990; т. 2, 1994; т. 3, 1996; т. 4, 1998; т. 5, 2000), «Studia Polsko-Ukraińskie» (№ 1, 2006); збірники документів «Polacy na Ukrainie» (ч. 1: Роки 1917–1939, т. 1, 1998; т. 2, 1999; т. 3, 2001; т. 4, 2004; т. 5, 2005; т. 6, 2008); інформаційний бюлетень «Biuletyn Informacyjny PWIN» (№ 1, 1995; № 2, 1996), «Biuletyn PWIN: Badania Ukrainoznawcze» (№ 3, 1997; № 4, 1998), «Biuletyn Ukrainoznawczy» (№ 5, 1999; № 6, 2000; № 7, 2001; № 8, 2002; № 9, 2003; № 10, 2004; № 11, 2005; № 12, 2006; № 13, 2007). Окремими виданнями ін-т опублікував праці: «Kardynał Adam Stefan Sapieha: Środowisko rodzinne, żуycie i dzieło» (1996), Качмарчик Я. «Гетьман Богдан Хмельницький» (1996), Lipiński W. «Religia i Kościół w dziejach Ukrainy» (переклад з української; 1999), Stępień S. «Ukrainoznawstwo: Materiały do bibliografii. Publikacje wydane na Ukrainie w latach 1996–1998» (1999), «Народ безсмертний: Юзеф Лободовський про українців і поляків» (1999), Wagilewicz J.D. «Słowo o pułku Igorowym» (1999); Hann Ch., Stępień S. «Tradycja a tożsamość: Wywiady wśród mniejszości ukraińskiej w Przemyślu» (2000), Kudryk B. «Dzieje ukraińskiej muzyki w Galicji w latach 1829–1873» (2001); Przybyłowski S. «Chłopi pod panowaniem bolszewickim: Notatki, wrażenia i refleksje z pobytu w Rosji Sowieckiej» (2001); Kolańczuk A. «Ukraińscy generałowie w Polsce – emigranci polityczni w latach 1920–1939: Słownik biograficzny» (2009); Anski S. «Tragedia Żydów galicyjskich w czasie I wojny światowej» (2010) та ін. Загалом ін-т видав понад 60 книг, присвячених історії України й українсько-польс. відносинам упродовж століть. Наук. б-ка ін-ту (понад 12 тис. томів) спеціалізується на українознавчій літературі та є найбільшою в Польщі книгозбірнею публікацій в галузі історії і гуманітарних наук, виданих в Україні. З метою популяризації відомостей про етнічні меншини і польсько-укр. стосунки організовує симпозіуми й наук. конференції, стажування студентів, викладачів й науковців з України та ін. країн. Ін-т співпрацює з укр. н.-д. інституціями, у т. ч. з Інститутом історії України НАН України в Києві, Інститутом історичних досліджень Львівського національного університету, Інститутом українознавства імені І.Крип’якевича НАН України, Ін-том історії Церкви Українського католицького ун-ту у Львові та ін.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».