Іван Могильницький

Отець Іван Могильницький (19 серпня 1778, Улюч (тепер с. Березівського повіту Підкарпатського воєводства) — 24 червня 1831, Перемишль) — український освітній і церковний діяч, вчений-філолог, крилошанин, кустош Перемишльської капітули УГКЦ з 1817 р., опікун шкіл Перемишльської єпархії, один з провісників національного відродження в Галичині. Іван Могильницький був одним із піонерів розвитку української літературної мови, предтечі "Русалки Дністрової".

Іван Могильницький – клірик Перемиської греко-католицької єпархії, був автором «Букваря славено-руського язика» (перше видання 1816 р.) та «Граматика язика словено-руського» (1823 р.). Відстоював окремішність руської (української) мови від російської та польської.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".