Могила гетьмана П.П.Скоропадського

Павло Петрович Скоропадський (1873-1945) – полiтичний i державний дiяч, гетьман України (1918 р.). Пiсля приходу до влади вiн придiляв значну увагу вирiшенню фiнансово-економiчних проблем, розбудовi збройних сил, нацiонально-культурнiй полiтицi. Полiтика гетьманського уряду, спрямована на вiдновлення дореволюцiйного соцiально-економiчного ладу та захист iнтересiв консервативно-власницьких верств, участь в урядi представникiв росiйських партiй, пронiмецька орiєнтацiя викликали стихiйний опiр народних мас. У груднi 1918 року П. Скоропадський пiдписав зречення влади. Згодом поселився у Нiмеччинi, де й помер у лiкарнi монастиря Меттен. Похований в Оберсдорфi на кладовищі Friedhof. Могила знаходиться біля огорожі цвинтаря ближче до вулиці Am Bannholz, на ній встановлено сірий кам'яний хрест (47.415137 10.284952). У основи хреста дві чорні дошки з іменами Павла та Олександри Скоропадської, а також Петра та Марії Скоропадської.

Підготували Микола Жарких та Іван Парнікоза (НІАМ «Київська фортеця»