Мангуш смт

Історичні адміністративні поділи

Указ Президії ВР УРСР від 7 червня 1946 р. « історичних найменувань та уточнення і впорядкування існуючих назв сільрад і населених пунктів Сталінської області»: село Мангуш іменувати село Першотравневе, Мангушську сільську Раду — Першотравнева і Мангушський район, відповідно до назви його центру, іменувати — Першотравневий.

У березні 1995 року згідно з підсумками місцевого референдуму селищу повернуто історичну назву — Мангуш (у перекладі з тюркської — «білий птах»).

Рішення про перейменування смт Першотравневе на смт Мангуш прийняла Верховна Рада України 27.03.1995 р. Рішення № 169/95-ПВ. Дата опублікування 01.04.1995 р. (“Відомості Верховної Ради України” № 16, ст.117).

Президія Верховної Ради України постановляє (27.03.1995, № 169/95-ПВ): Відновити селищу міського типу Першотравневе Першотравневого району Донецької області колишнє найменування – Мангуш.

Довідка у Вікіпедії:

28 липня 2014 р. у селі Мангуш Донецької області спочатку обезголовили, а потім й зовсім зняли з постаменту вождя.